KUNDALINI

Viviane Lambrechts-Point


De dagelijks ervaren stress maakt ons vatbaar voor ziektes en beknot onze levenskwaliteit. De innerlijke harmonie wordt gevoelig verstoord, de mens geraakt uit evenwicht.

Hier kan de klankmassage als een zeer werkzame ontspanningsmethode ingezet worden: het zachte loslaten van spanningen en blokkades in het lichaam en de ziel is een goede basis voor de herbeleving en versterking van de zelfgenezende krachten.

In de Indische geneeskunst wordt klank al meer dan 5000 jaar toegepast. Deze oeroude kennis is dan ook de basis van  de klankmassage. In de oosterse voorstelling ontstond de mens uit klank. Is de mens met zich en zijn omgeving in ‘één-klank’ (harmonie) dan verkeert hij ook in de mogelijkheid zijn leven vrij en creatief vorm te geven. Op het fundament van dit oude oosterse weten en eigen ervaringen werd deze vorm van klankmassage dan ook ontwikkeld als wonderbaarlijke ontspanningsmethode voor de mensen in het westen.

Deze klankmassage vindt dan ook in toenemende mate een professionele en doelbewuste toepassing in de pedagogie, welness en gezondheidszorg, alsook in therapeutisch bereik. Vele klankmassages werden intussen gegeven en hierdoor werd een enorme schat aan ervaringen verzameld.
De methodes die worden toegepast zijn o.a. deze van het Belgisch Instituut voor Klankmassage en Klankpedagogie, de methode van Peter Hess (D) en de Sabaaydi Klankmassage (NL). Diverse combinaties zijn mogelijk.

 

Hier onder een filmpje, "wat is klankmassage" naar de methode van Peter Hess.

Hier kan u kennismaken met de therapie.

 

 

Wat is en hoe werkt de klankmassage?
Zoals reeds eerder vermeld, aan de klankmassage ligt oeroude kennis over de werking van klanken, die al ca. 5000 jaar geleden in de vedische heelkunde uit India werd toegepast. De werking is gebaseerd op natuurkundige wetten. Laat je bijvoorbeeld een steen in het water vallen, dan ontstaan er kringen, die zich over het water verspreiden. Zo wordt elke watermolecuul in beweging gezet, zowel horizontaal als verticaal. Tijdens een klankmassage gebeurt er als het ware hetzelfde met ons lichaam dat ook voor ca. 80% uit water bestaat. Met hun veelvuldige frequenties en zachte trillingen zorgen de klanken voor harmonie in alle cellen op fysiek niveau.

Wat biedt deze klankmassage?
De klankmassage biedt diepte- ontspanning aan het lichaam. -Een zachte massage van klanken en trillingen harmoniseren het lichaam: het lichaam wordt door de schalen herinnerd aan zijn eigen gezonde frequentie en gaat meetrillen. Zo komen spanningen/blokkades los en kan het lichaam weer herstellen. De klankmassage versterkt het zelfgenezend vermogen, en de toename van levens- vreugde, creativiteit en scheppingskracht in zijn totaliteit, en holistisch werkend op lichaam, geest en ziel. Omringd door klank kun je loslaten wat je bezig hield, je krijgt weer nieuwe energie.

Je lichaam, jouw 'instrument', wordt door de klanken weer ‘gestemd’.
Je gevoel wordt aangesproken, je komt weer dichter bij jezelf en je eigen stilte. Daar vandaan kun je weer luisteren naar je eigen stem. Wanneer je in balans bent met je omgeving voel jij je zekerder en heb je meer zelfvertrouwen, je krijgt weer ruimte. Klankmassage is daarom in de eerste plaats een verinnerlijkingsproces, het uitnodigend ‘inluisteren’ naar wat het menselijk ‘instrument’ nodig heeft om goed gestemd te zijn.
 Naarmate je meer ontspant, of meerdere massages ondergaan hebt, zul je echter merken dat je een diepere ontspanning kunt bereiken en ook meer bewust wordt. Zelfs wanneer je wat sceptisch bent zul je ervaren dat de schalen iets bij je teweeg brengen. Een klankmassage is een prima manier om te ontspannen en kan op zichzelf staan, maar het kan ook gebeuren dat er blokkades in het lichaam of in het gevoelsleven worden ervaren. In dat geval kunnen meerdere massages gewenst zijn om daar aan het werken. Je eigen wijsheid zal je laten zien waar de emoties vandaan komen en wat je er mee kunt doen. Hiermee neem je zelf de verantwoordelijkheid weer op je voor je eigen gezondheid en geluk. Daarom kan klankmassage ook een goede therapeutische ondersteuning zijn naast andere behandelingen van artsen.

Bij de klankmassage van o.a. Peter Hess gaat het om een buitengewone methode, blijkt wel uit het feit dat deze therapie inmiddels door diverse beroepsgroepen wordt gebruikt. Bij deze methoden gaan 20 jaar onderzoek aan vooraf i.vm. de invloeden van klanken op de mens.

Hoe kunnen we deze methoden (klankmaasages) inzetten?
Deze methoden bieden de mogelijkheid om de klankmassage op verantwoorde wijze gestructureerd te kunnen inzetten o.a:

 • in de privé sfeer
 • bij prénatale en verloskundige hulp
 • voor peuters, kleuters en schoolkinderen
 • bij ontspanningsmassage
 • bij natuurgeneeswijzen
 • in de pedagogiek, de psychotherapie en psychiatrie de gehandicaptenzorg,
 • logopedie,ergotherapie
 • bij stervensbegeleiding en rouwverwerking
 • bv. in diverse instellingen voor lichamelijke en geestelijke gezondheidszorg,
 • bejaardentehuizen, de eigen praktijk
 • opvoeding en onderwijs: ter begeleiding van leerstoornissen en
 • concentratieproblemen bij kinderen.
 • Bij meditatieve toepassing worden o.a. klankschalen en gongs ingezet.
 • Bij klankconcerten.

Hier nog een link naar een film met info inzake het ontstaan van klankmassage

naar de methode van Peter Hess.  - Klangmassage nach Peter Hess.